ZápravaZáprava, y, f. = zapravení i čím se za- pravuje, die An-, Zurichtung, Fettmachung, Würzung eines Gerichtes. Sůl jest první z. jídel. L. Z. = jícha, zadělání, omáčka. Někdy
dražší z. než ryba. L. Z. = naložení ovoce. Bern. Vyrobili si na jednu meřičku zbožia. Pekne si ho zomlely, múku na ko- rytce preosialy a večer z-vu do toho daly, že ešte pred polnocou vstanú toho chleba napiecť. Dbš. Sl. po v. IV. 20. Z. dolní, das Untergestell, der Zuschlag (v hutnictví). Šp. Vrchní z-vou nazývají se části vysoké peci nad formou, ostatní pak jmenují zápravou dolní. NA. IV. 164. Pod roštěm vysoké peci jest čtverhranná z. NA. IV. 164. Tá- lenica, tam: pec, kotlík, rúry, túnka, sudy, slad, záprava. Hdž. Šlb. 85. — Z. dluhu = zapravení, zaplacení, die Bezahlung, Berich- tigung. Bern.