KnedlíkKnedlík. Na Zlínsku a j. na Mor:
ši
ška, Brt., slezky:
haleška, haluše, Us. u Ronova:
frnčíky. Rgl. K. bramborový, z hovězího masa, z ryb, se slaninou, turecký, jablkový, v mléce, ze žemliček, sněhový, s raky, Husg., tetřívkový, Birkhuhn-, čokoládový, z mouky pohankové, Šp., meruňkový. Us. K. (šiška) z telecího masa: telecí maso stluč trdlern na štuku (na stolečku), k tomu přičiň vína, petržele, vajec, pepře, šafránu a učině šišky z toho vař ve vodě. Severyn a Bavor. K. švestkové u Telče:
varhule, Jos. Pejčoch, v Podluží: kulivály. Brt. K-ky trhati (ne: krájeti). Us
. Ten by rád k. ve- liký jako hlava
. Us. Dch
. Bere míru na k-ky (zívá). Us. Msk. — K.
měkký. Když voda vaří, namíchá se do ní mouka, zkrájí se tam houska a když se to vypšuká, na- krájí se to lžící do mísy a omastí
. U Nové Kdyně
. Psčk. —
Knedle, pl
. =
nudle (lokše)
v polívce. Val. Vck. —
K. =
květ kaliny, sněhová koule. U N
. Bydž. Kšť. —
Kne- dlíčky =
knoflíčky, plody slezu. U N. Bydž. Kšť. —
K., a, m. =
ťulpas, hlupec. V Táb Ndk. K. líná =
lenoch. Prk. Cf. Rod.