Kvašení
Kvašení, n. Die Gährung. Tak se na- zývá rozpadávání se složitějších látek orga- nických v látky jednodušší, kterémuž pod- léhají, stýkající se s jinými hmotami ústroj - nými v samovolném rozkladu (hnití, práchni- vění n. tlení), jsoucími. S. N. Některé látky organické již samy sebou v jistých případech (v teple a ve vlhku) se rozkládají a na jedno- dušší rozštěpují, což obyč. hnitím sluje; jiné pak, samy o sobě stálé, teprv u přítomnosti látek prvního druhu jižjiž samovolně se roz- kládajících také se rozkládají, jakoby od nich nakaženy byly. O těchto druhých pak pra- víme, že kvasí. Šfk. 399. K. vinné, kyselé n. kysání, shnilé n. hnití; cukrové, těstové, sladké, líhové, Jg., tiché, rychlé, Šp., slizové, sliznaté, Nz., od hora n. pod sebe (Ober-, und Untergaehrung). Nz. K. potlačiti. Šp. — K. = durdění — se, Aufbrausung, Galle, Geifer. — K. = hodování, pití. Vz Kvas.