PovidlaPovidla, del, pl., n.,
povidlí (na Policku, Kšá., na Mor
. Hý.),
povidlo,
povidelko; užíváme nejvíce pl. povidla.
P.
, svařená Šťáva ovocná zvl. švestková, ein gesottener Obst- saft. Zwetschkenmost, Powideln. Us. Povidla jsou hustá hmota jíchovitá upravená duše- ním n. svařením buď čerstvého buď suše- ného ovoce n. jiných dužnatých plodů ro- stliných. S. N. P. kdoulová, rybízová, švest- ková, Kh., šípková, z trnek, ze švestek. Šp
. Kotel povidel. Us. Koláč, vdolek s povidly. Us
. P. ze slivek, z višní, z hrušek, z jablek, z bezinek. L. Máš mnoho povidel (plácáš, žvaníš). Us. u Rychn. Jak se p. vaří? Vz Prm. ?. č. 15.