Syrup, syropSyrup, syrop, u, m., V., Kom., v obec.
ml. syrob, der Syrup. S. = sladká tekutina, hustá
a vazká, hnědá, skládající se podstatou z nekrystaleného cukru. Vz S. N. S. = kal cukrový. Rk. S. bílý pro prsa, cukrový, jalovcový, malinový, ovocný, řepový, ze- mákový, violkový. Kk., Kh. Vz S. N., Rstp. 1713. S. burákový, Runkelrüben, Šp., z vlasu ženského, netikový, syrupus capillorum Ve- neria, Frauenhaar-, heřmánkový, s. chamo- millae, Chamillen-, rebarborový, z reveně a čekanky, s. cichorei cum rheo, Rhabarber-, skořicový, s. cinnamomi, Zimmt-, makový, svatojanský, s. diacodii, Mohnkopf-, Johannis- saft, s. s jodidem železnatým, s. ferr
i jodati, Jodeisen-, fenyklový, s. foeniculi, Fenchel-, kermesinový, s
. kermesinus, Alkermes-, s. mannový, s. mannatus, Manna-, mátový, s. menthae, Pfeifermünz-, morušový, s. moro- rum, Maulbeer-, z vlčího máku
. s. papaveris rhoeados, Klatschrosen-, z bobul líčidla, s. phytollacae, Kermesbeeren-, ribesový, s. ri- bium, Johannisbeer-, Ribesel-, malinový, s. rubi idaei, Himbeer-, bezový
, s. sambuci, Hollunder-, z cibule mořské, s. Scillae, Meer- zwiebel-, jednoduchý, s
. simplex, einfacher S., violkový
, s
. violarum, Veilchen-
, s. s octem, s
. aceti, Essig-, citronový, s. acetositatis, Citronen-, ibišový, s. althaeae, Eibisch-, man- dlový, s
. amygdalinus, Mandel-, oranžový, s. aurartii, Pomeranzensyrup. Nz. lk.
S. od- padný, který zbývá ku př. po vyhranění prvního výrobku při fabrikaci surového cukru, der Ablaufsyrup. Pta. Hustý jako s. Us. Šp.