Varmuže, varmuž
Varmuže, varmuž, e, varmužka, y, f. = svařenina, kaše, die Brühe, der Absud, Brei, Koch. V. = vaječnice, do níž se dává trochu mouky. Na Mor. Vck. Z sřněm. Warmuos, olus, das Kraut. Mz. 364. — Jád., Ctib., Sal. Rozmíchej to lžicí, aby bylo jako varmuž. — V., na Mor. = máselná kaše (kapalice), der Buttersatz. — V., na Mor. a ve Slezs. = chlebová polévka, die Brodsuppe. Jg. — V. = krupice, s vejci v mléce zasypaná a na slaninách roztope- ných usmažená. Na Zlínsku. Brt. — Var- muška = mastnota udělaná ze zásmažky buď vodou n. mlékem. Tato mastnota vlévá se do důlku uprostřed kaše v míse uděla- ného, v němž pak jednotlivé kousky kaše se namáčejí. Na mor. Vsacku. Vck.