Česko - německý slovník Fr. Št. Kotta
Seznam Hesel

    FulltextVše
    Prohledávat:
    HeslaObsah hesel
    Nápověda
    Dokument Obrázek
    Svazek:4   Strana:0579


    Vdolek
    Vdolek, lku (zastr. vdůlek, v obec. ml. dolek:, ale v již. Čech. vdolek. Kts. ), vdo- leček, čku, m., der Dalken. V. litý (lívanec), D., válený, olejem smažený, s povidly a syrečkem, se skořicí, s kalem atd. Vdolky péci, smažiti, mazati, posypávati. V. bram- borový (vz Hupečky), z bílé, černé mouky. Us. Naše Káča má, dycky povídá, pod vr- škem louku: kdo ji poseče, že mu napeče pod věrtel vdolků. Čes. mor. ps. 288. A já vám dám dva vdolky mazané; Mám štyry homolky, hrsť móky na vdolky, ostatek pazdeří a dvě perótky. Sš. P. 745., 672. (Tč. ). Vdolky mazané v oleji. Bj. — V. = koláč, der Kuchen. Na Zlínsku. Brt. Vdolek trnčák, tvarožňák, hrušňák, chlebovník. Ib. Brt. V. = veliký hanácký koláč mazaný makem, trnkami (povidly), tvarohem atd., peče se obyč. v čas žní. Bkř. V. = placka. V. bez kvasu. BO.

    Vytvořeno v rámci projektu Data a nástroje pro informační systémy (1 ET 1011 20413)
    za podpory programu Informační společnost AV ČR a projektu Informační zdroje
    pro výzkum a výuku češtiny (VZ 09005) za podpory programu
    INFOZ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR
    Digitalizace a software Imaging Systems spol. s r.o. © 2005 - 2007 - 2011