VdolekVdolek, lku (zastr.
vdůlek, v obec. ml.
dolek:, ale v již. Čech.
vdolek. Kts. ),
vdo- leček, čku, m., der Dalken. V. litý (lívanec), D., válený, olejem smažený
, s povidly a syrečkem, se skořicí, s kalem atd. Vdolky péci, smažiti, mazati, posypávati. V
. bram- borový (vz Hupečky), z bílé, černé mouky
. Us. Naše Káča má, dycky povídá, pod vr- škem louku: kdo ji poseče, že mu napeče pod věrtel vdolků. Čes. mor. ps.
288. A já vám dám dva vdolky mazané; Mám štyry homolky, hrsť móky na vdolky, ostatek pazdeří a dvě perótky. Sš. P. 745
., 672. (Tč. ). Vdolky mazané v oleji. Bj. —
V. =
koláč, der Kuchen. Na Zlínsku. Brt. Vdolek trnčák, tvarožňák, hrušňák, chlebovník
. Ib. Brt. V. = veliký hanácký koláč mazaný makem, trnkami (povidly), tvarohem atd., peče se obyč. v čas žní. Bkř
. —
V. =
placka. V. bez kvasu. BO.