BělBěl, e, m., běl., i, ť.
Běl obilná, eine Art Weitzen (pšeničné obilí); přední (nejpěknější bílá mouka), Mundmehl, V., pšeničná (tak- též). Jg. B. pšeničná (mouka); B. a med a olej jídala jsi; B. a olej i med kladlas před nimi; Desátý díl běli smíšené s olejem. Br. — B. olovná, Weissblei, kremská, antimo- nová, barytová, jelení, královská, mineralní, nerostová, nová, surmíková, vídeňská, zin- ková, základní, Kh., ševcovská, Federweiss. Rk. — B. =
blána, dříví ve pni nejmladší. Rostl. — Na Mor.
srdéčko u rostlin (hlavatice). D. —
B. = slanina, jelení, srnčí, dančí lůj a sádlo černé zvěři. Das Weiss. Šp. —
B. = bělmo. Us.
B. =
ryba jistá. Weissfisch. — B.
dobrá, druh vína, Heunischgelb. Vz Víno. Us. (Šk.)