Česko - německý slovník Fr. Št. Kotta
Seznam Hesel

    FulltextVše
    Prohledávat:
    HeslaObsah hesel
    Nápověda
    Dokument Obrázek
    Svazek:2   Strana:0261


    Ocet
    Ocet, octa, m., z lat. acetum. Vz A. O., líhová kyselina bylinná, druhým kvašením nabytá. O. jest velmi rozředěná kyselina octová. Km. O. je smíšenina vody, kyseliny octové (2—5%) a malého množství aldehydu, od něhož zvláštní lahodná chladicí chuť a příjemný zápach octa pochází. Vz více v S. N., Kk. 113., 234. Der Essig. O. dobrý, slaný, řimbabový (mateří doušky, V., z cukru, prudký, perný, ostrý, ustálý, zkažený, sva- lený, pivný, vinný, růžový, fialový, routový, Jg., ledový, z jablek, Us., dřevěný, Nz., am- monovaný, destillovaný, estragonový, filoso- fický (Bleigeist), kadivý, kafrový, klejtový, kořalkový, kořenný, anglický, malinový, me- dový, nakuřovací, obyčejný (vz Šfk. 430.), olovný (vz Šfk. 431.), sehnaný. Kh. Podlé surovin, ze kterých se vyrábí, rozeznáváme: 1. ocet z plodin cukrnatých (o. ovocný), o. z vína, višní, moruší, jeřabin, malin a ostru- žin, jahod atd.; 2. ocet z plodin škrobnatých (z pšenice, ječmene, ovsa, kukuřice, zemčat, sladu); 3. ocet syrovátkový (ze syrovátky; nyní zřídka se dělá); 4. ocet dřevěný (z dříví). Vz více Km. III., č. 5., 6. O. stolní, Tafel- essig. Dch. Jako o. kyselý. Maso do octa dáti, v octě zmořiti. Jg. Sud, stroj na o.; o. nasaditi. Šp. O. rozliti = přízeň ztratiti. V. O. si u něho rozlil. D. Tu zadělá v domě o. (škaredí, mračí se). 1693. Zbyla na ocet nebo: Zůstala ševcům na opatky (nevdala se). Č. Přilévati kyselého k octu (k svárům podněcovati; zlé horším činiti). Č. I ocet pána Krista by vypil. Vz Opilství. Č.

    Vytvořeno v rámci projektu Data a nástroje pro informační systémy (1 ET 1011 20413)
    za podpory programu Informační společnost AV ČR a projektu Informační zdroje
    pro výzkum a výuku češtiny (VZ 09005) za podpory programu
    INFOZ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR
    Digitalizace a software Imaging Systems spol. s r.o. © 2005 - 2007 - 2011