KuchyňskýKuchyňský, Küchen-. K. drobné dříví k vaření, sůl, víno. Jg. K. nářadí, ohři- vadlo (uhelník), střez (dřez, třez, vyplacho- vadlo); mísa, talíř, kleště na uhlí, sekáček, sítko (cedník, cezánek), špikovadlo (proty- kačka), opěnovačka (šumovačka), vařečka měchačka), vrtička (kvedlačka, moutička), konev, putna, stoudev (stoudva, štoudev), džber (čber, čbeřík), svícen se štipci, košík, pometlo (koště, chvoště), plecháč, žejdlík, struhadlo, lžíce, lopatky, kružadla (kružátka), nalevák (vlévák), kadluby na nákypy, po- klice, svítilny (lucerny), kavovary, pekáč, Pt, hrnec, kozlík, samovar, pohrabáč (ožeh, hřeblo), vidlička, džbán, rendlík, třínožka, rožeň, moždíř (hmoždíř), kbelík, škopek, vál s válečkem, vidlice. Š. a Ž. K. rost- liny: kapusta, zelí, brukev, karfiol (květné zelí), tuřín, řepa (vodnice), řetkev, mrkev, petržel, rajské jablko, tykev, okurka, me- loun, spinát, cibule, pažitka, pór, česnek, chřest (špargl), houby, hořčice, křen, mák, kmín, anýz, kopr, fenykl, paprika, šafrán, vanilka, puškvorec, bobek atd. Š. a Ž. K. lístek, Küchenzettel. Čsk.