KnedlíkKnedlík. Na Zlínsku a j. na Mor: šiška, Brt., slezky: haleška, haluše, Us. u Ronova: frnčíky. Rgl. K. bramborový, z hovězího masa, z ryb, se slaninou, turecký, jablkový, v mléce, ze žemliček, sněhový, s raky, Husg., tetřívkový, Birkhuhn-, čokoládový, z mouky pohankové, Šp., meruňkový. Us. K. (šiška) z telecího masa: telecí maso stluč trdlern na štuku (na stolečku), k tomu přičiň vína, petržele, vajec, pepře, šafránu a učině šišky z toho vař ve vodě. Severyn a Bavor. K. švestkové u Telče: varhule, Jos. Pejčoch, v Podluží: kulivály. Brt. K-ky trhati (ne: krájeti). Us. Ten by rád k. ve- liký jako hlava. Us. Dch. Bere míru na k-ky (zívá). Us. Msk. — K. měkký. Když voda vaří, namíchá se do ní mouka, zkrájí se tam houska a když se to vypšuká, na- krájí se to lžící do mísy a omastí. U Nové Kdyně. Psčk. — Knedle, pl. = nudle (lokše) v polívce. Val. Vck. — K. = květ kaliny, sněhová koule. U N. Bydž. Kšť. — Kne- dlíčky = knoflíčky, plody slezu. U N. Bydž. Kšť. — K., a, m. = ťulpas, hlupec. V Táb Ndk. K. líná = lenoch. Prk. Cf. Rod.