Stírka, stíračkaStírka, stíračka, y, f.,
stírání (hnětení, die Mischung)
těsta u pekaře a nádoba sama, v níž pekaři chléb prodělávají, der Trog. — S.
, nádoba na tlučení másla, máselnice, bečka, das Butterfass
. Tlučené máslo ve stírce. — S. =
nádoba, v níž se obrok n. píce (řezanka s plévami, otrubami)
míchá n. paří, Viehtrog;
nádoba, nádržka na vodu pro dobytek. — S.
v pivováre =
sklep, klenutí, kam pivo se dává, aby vychladlo. Us. — S. =
rmut, zá- para, die Maische
. Nz
. —
S., jakási polívka, do které se rozestírá těsto z vajec a mouky
. U Opav
. Klš. S-ky (stěranky) = strouhané těsto, které se do mléka zavařuje
. Na Ostrav. Tč.