ŠiškaŠiška =
knedlík. Šišky a)
kyslé (kysané, púchlé) = z bílé mouky; máčejí se v mléce, v němž se kus másla roztopí. Vých. Mor. Brt. D. II. 482. -- b)
Š. křesné (přesné): těsto na dlouhé válečky rozválené se na kousky rozkrájí a uvaří. Šišky uvařené se omastí, perníkem a cukrem posypou Záp. Mor. Brt. ib. 483. — c)
Š. zdpařkové: mouka se zadělá vroucí vodou, šišky z toho tšsta uvařené se roztrhají, pomastí a posypou ma- kem nebo tvarohem (han.). Ib. — Masopustní šišky na blátě, velikonoční vejce za kamny. Světz. 1894. 195. b. — Š.
na stromech. Jsou-li borové šišky na borovicích ve vršku, bude veliká zima na kopcích, pakli na dolejších větvích, tož bude tuhá zima v nížinách. Vcek. Val. I. 164. —
S. = visutý závěrek (čep) go- tické klenby, Abhängling. Sterz. I. 29.