Varmuže, varmužVarmuže, varmuž, e,
varmužka, y, f. =
svařenina, kaše, die Brühe, der Absud, Brei, Koch. V. = vaječnice, do níž se dává trochu mouky. Na Mor. Vck. Z sřněm. Warmuos, olus, das Kraut. Mz. 364. — Jád., Ctib., Sal. Rozmíchej to lžicí, aby bylo jako varmuž
. —
V., na Mor. =
máselná kaše (kapalice), der Buttersatz. —
V., na Mor. a ve Slezs. =
chlebová polévka, die Brodsuppe. Jg. —
V. =
krupice, s vejci v mléce zasypaná a na slaninách roztope- ných usmažená. Na Zlínsku. Brt. —
Var- muška =
mastnota udělaná ze zásmažky buď vodou n
. mlékem
. Tato mastnota vlévá se do důlku uprostřed kaše v míse uděla- ného, v němž pak jednotlivé kousky kaše se namáčejí. Na mor. Vsacku. Vck.