Česko - německý slovník Fr. Št. Kotta
Seznam Hesel

    FulltextVše
    Prohledávat:
    HeslaObsah hesel
    Nápověda
    Dokument Obrázek
    Svazek:4   Strana:0554


    Vaření
    Vaření, n., das Kochen, Süden. Vz Va- řiti. Hrnec k vaření, V., voda k v. Har. V. piva. Háj. V. parou, die Dampfkochung; v. klihu, die Leimbereitung, kandysu; v. na vlákna, das Blankkochen, Fadenprobekochen, cukru, syrobu, Šp., tvrdé v. cukroviny, das Fettkochen: v. cukrovin na hladko a na zrno. Vz KP. V. 81., 110. V. na bělo, der Zinnsud. Šp. Což se piva vaření dotýče. Arch. V. 474. — V. = vše, co se (kromě masa) k jídlu vařiti může, příkrmí; ale zvl. v. polní (zelenina, das Gemüse, die Hülsen- früchte). V. Zahrada pro vaření, der Ge- müsegarten. V. V. jsou: hrách, čočka, vikev. Puch., zelí, řípa, křen, Art. Vin., cibule, Pref., bob, vlčí hrách, cizrno, škrkavičný hrách, turecký hrách. Kom. Nedostatek v. V. Někdy místo v. drobet kaše. V. Raději jakéžkoli v. nežli maso. BR. II. 522. a.

    Vytvořeno v rámci projektu Data a nástroje pro informační systémy (1 ET 1011 20413)
    za podpory programu Informační společnost AV ČR a projektu Informační zdroje
    pro výzkum a výuku češtiny (VZ 09005) za podpory programu
    INFOZ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR
    Digitalizace a software Imaging Systems spol. s r.o. © 2005 - 2007 - 2011