VařeníVaření, n., das Kochen, Süden. Vz Va- řiti
. Hrnec k vaření, V., voda k v. Har. V. piva. Háj
. V. parou, die Dampfkochung; v. klihu, die Leimbereitung, kandysu; v. na vlákna, das Blankkochen
, Fadenprobekochen, cukru, syrobu, Šp
., tvrdé v. cukroviny, das Fettkochen: v. cukrovin na hladko a na zrno
. Vz KP. V
. 81
., 110. V. na bělo, der Zinnsud. Šp. Což se piva vaření dotýče
. Arch. V. 474. —
V. = vše,
co se (kromě masa) k jídlu vařiti může, příkrmí; ale zvl. v.
polní (zelenina, das Gemüse, die Hülsen- früchte). V. Zahrada pro vaření, der Ge- müsegarten. V
. V. jsou: hrách, čočka, vikev. Puch., zelí, řípa, křen, Art
. Vin., cibule, Pref., bob, vlčí hrách, cizrno, škrkavičný hrách, turecký hrách. Kom. Nedostatek v. V. Někdy místo v
. drobet kaše. V. Raději jakéžkoli v. nežli maso
. BR. II. 522. a.