Salát, u, salátekSalát, u,
salátek, tku,
saláteček, čku, m.
, v již. Čech.
se
lát, Kts., na Slov
. salátík, salátíček, čku, z it. salata
. S., příkrm ky- selý a obyč. i studený, který se dělá z roz- ličných částí rostlin buď syrových buď va- rených přičiněním soli, octa n. vína, oleje a často i pepře, potom i každé jídlo octem a olejem připravené. S. bramborový, okur- kový, chmelový, zahradní, polní, Jg., hláv- kový (arabský, hnědožlutý, asijský, běložlutý, knížecí), kolovratský, nízký, zelený, holland- ský, ozimý, polní anglický, pstruhový, tvrdo- hlávkový, ranní hnědý, Kh., celerový, švest- kový, locikový, štěrbákový, řeřichový, lžič- níkový, katránový, potočníkový, brutnákový, S
. N.; s. se slanečky, se sardely, se salámem, vlaský. Us
. Vz S. N., Čl. Kv. 181., 214., Slb. 466., 465.
, 479., Schd. II
. 280
., KP. III. 270
., Kk. 159.
, 163. To je s. pro jeho pepř (= to je voda na váš mlýn)! Šml. Nepařený saláte (převzdívka na Mor
., kde lociku slaninou na horko rozpuštěnou pařívají)! Us. Dch. -
S. zaječí, der Sauerklee. Na Mor. —
S. ovč
í,
seletnice, hypochoeris ínaculata, das Ferkel- kruut. Mor
. Tč.