OmáčkaOmáčka, y, f., jícha, máčka (na Mor.), šalše, Tunke, Brühe, fr. Sauce. O. z vína, z cibule, židká, hustá. D. Mačka oharková (okurková), koprová, s křenem. Na mor. Zlínsku. Brt. O. jablíčková (z rajských ja- blíček), Paradiesäpfel-Sauce. Dch. O. smeta- nová k zajíci atd. (sladká, kyselá), křenová (smetanová s mandlemi, housková, jížková, kyselá n. vejmrda), houbová, kaprlová, douš- ková, polská, šípková, cibulková, česneková, bramborová, celerová, fisolová, sladkokyselá, hnědá, bílá, černá, sardelová atd. Pečitému se přidávají na mísečkách omáčky. Kom. — O. červená = krev. Uhodím tě, až ti o. vy- skočí. Uhodil jsem ho a hned ho červená (o.) polila. Us. — Jg.